Diëtetiek voor ouderen

Ouderen hebben vaak specifieke problemen die een belemmering kunnen vormen. Vaak kan voeding daarbij zorgen voor een merkbare verbetering van de levenskwaliteit.

-    Bij onbedoeld gewichtsverlies worden de mogelijke oorzaken onderzocht om vervolgens een passend dieetplan op te stellen.


Bij ondergewicht of ondervoeding maakt de diëtist een machtiging voor medische voeding (drink- en sondevoeding) wanneer dat nodig blijkt.


-    Bij chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten of spijsverteringsproblemen wordt met goede voedingskeuzes de gezondheid geoptimaliseerd.


-   Bij verminderde eetlust kan een diëtist strategieën aanbieden om voedingsinname te stimuleren en voedingsstoffen op een efficiënte manier binnen te krijgen.


-   Spier-botgezondheid wordt verbeterd met juiste voeding. En een betere mobiliteit voorkomt vallen en ongelukken.


-   Bij problemen met kauwen en slikken helpt een diëtist bij aanpassingen van de voeding met het behoud van een volwaardig eetpatroon.


-   Medicijnen kunnen invloed hebben op de voedingsstatus. Vaak kan de voeding worden aangepast om eventuele negatieve effecten te vermindereng.


-   Bij beperkte mobiliteit helpt de diëtist bij het plannen van maaltijden en het slim kiezen van voedingsmiddelen die de energiebehoefte ondersteunen. Wanneer gewichtsafname de mobiliteit kan vergroten, biedt ze hulp om op een gezonde manier af te vallen.